Skadeförebyggande Tips

 

Oavsett hur bra förare du är kan en olycka inträffa. Och då är det viktigt att du är utrustad på rätt sätt.

 

Stöld av motorcykel, föremål i packväskor eller skadegörelse, är också obehagliga upplevelser som ställer till trassel för den drabbade ägaren. Här är några tips som minskar risken för onödiga skador i samband med olycka liksom hur man förebygger stöld och skadegörelse.

 

Skyddskläder

Använd alltid skyddskläder, oavsett om du kör eller är passagerare. Och välj med fördel kläder som är CE-märkta. Vissa kläder har inbyggda ryggskydd. Tyvärr ger de inte lika bra skydd som lösa skydd – men fördelen är att skyddet aldrig glöms hemma.

 

Det är också viktigt att passformen är rätt. Är skyddskläderna för stora finns risken att inbyggda skydd hamnar fel. Godkända mc-stövlar är också ett måste. Kom ihåg att sulan ska vara så styv att den inte går att böja, allt för att undvika krosskador. Naturligtvis är förstärkta mc-handskar ett måste.

 

Läs mer www.sis.se

 

Hjälm

Köp aldrig en begagnad hjälm eftersom den kan ha sämre passform och därmed också skyddar sämre. I värsta fall kan den till och med ha defekter. Istället är det klokt att investera i en godkänd hjälm med EU-beteckning, exempelvis ECE22:05.

 

När du köper en ny hjälm är passformen det viktigaste. Hjälmen ska sitta fixerat på huvudet. En för liten hjälm kan ge ett irriterade tryck som stör koncentrationen medan en för stor hjälm resulterar i brusande ljud, sämre sikt och sämre skydd vid en olycka.

 

Integralhjälmar förordas av många för att de ger bättre skydd för käke och ansikte än öppna hjälmar.

 

Byt alltid ut hjälmen om den har en skada eller är äldre än fem år.

 

Övrig säkerhetsutrusning

Du kan öka din och andras säkerhet i trafiken genom att ha en första hjälpensats i packväskan.

 

Parkera smart

Parkera motorcykeln synligt, gärna under en gatlykta eller på en trafikerad gata. Det bästa är förstås att parkera i garage – men glöm inte att låsa den.

 

I parkeringshus, på flygplatser och på färjeterminaler förekommer mycket stölder. Där är det extra viktigt att inte lämna kvar något i packväskor.

 

Larma

Motorcyklar som är utrustade med elektronisk startspärr och godkänt larm utsätts inte lika ofta för stöld eller stöldförsök som motorcyklar utan larm.

 

Det är naturligtvis också förnuftigt att investera i en godkänd spårningsutrustning.

 

Stöldmärk

En extrautrustad Triumph är mer stöldbegärlig. Om du stöldmärker din motorcykel och tillbehör blir både motorcykel och stöldgods svårare att avyttra.
Om din Triumph motorcykel är märkt med DATATAG systemet och försäkrad genom Triumph Försäkring, och om den blir stulen, slipper du stöldsjälvrisken helt. Läs gärna mer via länken till höger.
För Daytonamodeller yngre än tio år gäller halverad stöldsjälvrisk.
Datatag som är godkänt av Triumph Försäkring skall vara fackmannamässigt monterat genom Crimestoppers Sweden/Datatag utbildade installatörer, och systemet skall vara aktiverat innan skadetillfället för att självrisken ska elimineras helt eller delvis.

 

Avslöja inte vem nycklarna tillhör

Märk motorcykelns nycklar på ett anonymt sätt, som inte avslöjar vilken motorcykel de tillhör. Om de skulle hamna i orätta händer, ha aldrig registreringsnummer, namn, adress eller telefonnummer på nyckelknippan.

 

Förvara heller aldrig nycklarna i, eller i närheten av motorcykeln.